Free blog ping

Tuesday 29 May 2012

Chocolate cheese cake (chilled)


Lama juga dah tak makan kek keju.. Ini antara kek kegemaran Kitty tapi taklah boleh makan selalu sebabnya takut naik berat badan dan bila terlalu kerap makan boleh jadi muak...

Tapi atas desakan anak gadis Kitty, kita orang pun buatlah Chocolate Cheese Cake ni... Mudah sebab tak payah bakar. Hanya perlu simpan dalam peti ais saja... Sebenarnya ini first time Kitty buat cheese cake... Tak favour sangat buat kek sebab selalu tak menjadi... (dalam erti kata lain tak berapa pandailah tu...hehehe..) Tapi kali ni buat jadi pulak... Kredit untuk sepupu Kitty di Jeddah yang beria-ia syorkan Kitty cuba resipi ni...

Rasanya memang sedap cuma Kitty buat terlebih manis (mana taknya timbang gula main agak-agak aje...hehehe..). Cuma kali pertama buat, Kitty tak boleh nak agak berapa besar.. lain kali kena guna loyang yang bersaiz sederhana...

Ini resipinya:

Lapisan satu - biskut base
120g biskut Oreo/tiger/digestive (Kitty guna biskut Marie je..)
70g mentega

1. Hancurkan biskut, cairkan mentega dan satukan dengan biskut. Kalau guna Oreo, buang krimnya dulu baru hancurkan.
2. Tekan dalam loyang ataupun apa-apa bekas yang suka
3. Sejukkan dalam peti ais.

Lapisan dua - cream cheese
250g cream cheese
120 gula castor
150g whipping cream
1 1/2 tabsp gelatin + 60 ml air panas

4. Biarkan cream cheese pada suhu bilik
5. Putar cheese dan gula hingga kembang
6. Masukkan whipping cream dan putar lagi
7. Campurkan gelatin dengan air panas (airnya mesti betul-betul panas ye... kalau tak susah gelatin tu nak larut)
8. Masukkan gelatin dalam adunan cheese dan tuangkan adunan itu atas base biskut tadi.
9. Simpan dalam peti ais 1 ke 2 jam hingga keras.

Lapisan 3 - Chocolate Mousse
250g whipping cream
1 tbsp esen vanilla
1 1/2 gelatin + 50ml air panas
50g serbuk koko + 80g gula ising dan satukan 1/2 cawan air suam, jadikan pes

10. putar whipping cream hingga soft peak
11. Satukan semua bahan dengan kaedah kaup balik
12. Tuang atas lapisan cheese tadi dan sejukkan dalam peti ais hingga mousse keras

Lapiran 4 - Chocolate ganache
35g serbuk koko
50 g gula kastor
150 g whipping cream
80gm coklat masakan
30gm butter

13. Satukan semua bahan dan masak double boiler hingga coklat larut
14.Tuangkan atas choc mousse tadi dan biarkan semalaman atau 8 jam


Kalau Suka LIKE le..

1 comment:

Menarik di PING BUSUK

Free blog ping