Free blog ping

Monday 7 May 2012

Piza Pita Arab

Piza Pita Arab

Masa tengah belek-belek roti kat Tesco semalam, Kitty ternampak roti pita arab ni... Bentuknya bukan bulat tapi lonjong. Kitty teringat resepi kkida dalam blognya:(koleksi1001resepi.com) jadikan roti naan sebagai base piza.(Sebenarnya masa tu Kitty nak cari roti naan tapi sebab dah lupa... hehehe.. sambar saja mana roti yang nampak..). Sebelum ni, kalau nak buat piza makan sendiri, Kitty guna roti pita yang bulat tu... Tak pernah pula jumpa yang lonjong!

Balik rumah untuk makan malam, apalagi Kitty pun ensemble semuanya... Keju memang sentiasa ada stok. (Hehehe.. termasuklah keju yang Kitty beli kat Amsterdam tu.. dah setahun dah simpan dalam fridge. Nak makan rasa was-was... nak buang sayang pulak. So macam mana tu?) Kalau tak jenis keping, jenis parut. Taulah anak-anak Kitty ni memang suka sangat makan sosej ataupun burger.. Kalau ada keju, lagi la laju...

Keluar saja dari oven, anak Kitty yang bongsu, Farhat dah tunggu. Dia seorang saja habis sekeping. Kitty kongsi makan dengan anak perempuan Kitty, Ika. Balik saja Syakir (anak bujang yang akan ambil SPM tahun ni) dari tuisyen, lesap sekeping lagi. Tinggallah dua keping, untuk sarapan...

Pagi ni, kedua-dua orang anak Kitty tu bawa bekal pergi sekolah...


Bahan-bahannya:
Roti pita Arab (satu bungkus ada 5 keping)
Tuna mayonis dalam tin (Kitty guna Ayam Brand)
Sosej dihiris nipis (Kitty rebus dulu - kalau tak rebus pun tak apa)
Lada Bengala (satu biji cukup - potong dadu)
Tomato, potong dadu (sebiji pun cukup)
Cili sos
Sos lada hitam
Mayonis (tak bubuh pun tak pe..)
Keju
Sedikit serbuk oregano atau thyme

Cara membuatnya:
1. Susun roti pita Arab di atas dulang.
2. Sapukan sos cili dan sos lada hitam di atasnya. (Kitty picit aje guna botol. Kalau jenis paket, Kitty akan potong sikit kat hujungnya dan kemudian picit. Lepas guna,boleh terus simpan.)
3. Taburkan tuna, lada bengala, tomato, sosej, oregano ataupun thyme. (Kitty bubuh dua-dua sekali)
4. Picitkan mayonis (tak bubuh pun tak apa) dan parutkan keju. (Nak guna keju keping pun boleh.)
5. Kemudian bakar dalam ketuhar sehingga keju cair dan nampak sedikit keperangan.
6. Keluarkan dari oven dan boleh terus ngap... hehehe..


Rupanya sebelum masuk ketuhar..


Kalau Suka LIKE le..

No comments:

Post a Comment

Menarik di PING BUSUK

Free blog ping