Free blog ping

Sunday 6 May 2012

Aiskrim goreng..


Sebenarnya dah lama Kitty mengidam (nothing to do with pregnancy okey..) nak makan aiskrim goreng ni. Ada juga belek-belek buku resipi dan beberapa majalah tempatan tapi nampak macam complicated, susah aje nak buat, terus Kitty pendamkan hasrat. Sampai terlupa langsung pasal tu...

Baru-baru ni sepupu Kitty, Liza kat Jeddah, ada post kat FB cara-cara nak buat aiskrim goreng. Apalagi, tengok dalam fridge ada sikit lagi baki aiskrim, roti (masa tu dah habis, terus suruh anak Kitty pergi beli) dan buat malam tu juga untuk sarapan esok hari.

Dek terlalu teruja, langsung tak sempat nak ambil gambar. Tak sangka pula, anak-anak Kitty suka! Ada juga yang rasa pelik. Sarapan pagi dengan aiskrim? Ahaa... aiskrim goreng!  Baki roti tu pula Kitty buat roti telur special, berlubang kat tengahnya (first time buat roti telur berlubang kat tengah... hahaha..). Habislah sebuku roti...

Roti memang makanan kegemaran keluarga Kittyl. Kalau ada roti, tambah dengan sedikit kreativiti boleh jadi bermacam-macam jenis makanan..

Pada pendapat Kittylah, aiskrim goreng ni amat sesuai dijadikan sajian minum petang. Tapi keluarga Kitty tak kisah... Apa-apa saja yang Kitty sediakan, dia orang akan makan... Kitty pula suka buat eksperimen.. Ada masanya gagal, ada masanya menjadi...Pendeknya, kena cuba selalu...

Ini cara aiskrim goreng sepupu Kitty...

Bahan-bahannya:

roti
aiskrim
pencetak banjo (kalau tak ada, guna acuan bulat pun tak apa)
minyak untuk menggoreng

Cara:
1. Ambil sekeping roti.
2. Sudukan sedikit aiskrim di atasnya, dan tutup lagi dengan sekeping roti.
3. Gunakan acuan banjo.Tekan sehingga kedua-dua keping roti itu betul-betul rapat. (Masa tekan tu pastikan kedua-dua tepi roti tu bercantum. Kalau terbuka, bila menggoreng nanti tak cantik.
4. Masukkan kepingan roti beraiskrim tu dalam plastik berasingan dan simpan dalam freezer semalaman.
5. Keesokkannya, goreng sehingga kekuningan.

Note: Mula-mula Kitty takut juga nak goreng roti, takut meresap minyak. Tapi bila dah dibekukan dan terus goreng, luaran roti itu jadi ranggup dan tak berminyak. Sedap... dan mudah sangat untuk dibuat...

Di entry seterusnya Kitty akan post gambar dan cara-cara nak buatnya ye..

Untuk sambungan...
Klik Sini!





Kalau Suka LIKE le..

No comments:

Post a Comment

Menarik di PING BUSUK

Free blog ping