Free blog ping

Wednesday, 30 May 2012

8 tips cepat dapat Earnings..


Salam Satu Malaysia..
Rasanya Kitty bukan orang yang paling tepat untuk bagi tips sebab Kitty pun baru je sebulan buat blog ini. Banyak lagi perkara yang Kitty tak tahu dan harus dipelajari.  Tapi kalau kawan-kawan nak tahu bagaimana earning Kitty cepat meningkat, ini yang Kitty buat...

1. Buat satu blog yang Kitty suka tulis. 
Bila buat sesuatu yang kita suka, banyak benda yang kita boleh tulis. Matlamat Kitty untuk berkongsi pengalaman dan perkara yang baik-baik saja. Money comes later tapi kalau boleh jana duit lagi bagus...

2. Belajar ilmu blogging.
Kitty banyak belajar daripada otai-otai (mereka yang lebih awal buat blog ni Kitty anggap semuanya Otai...) - bagaimana nak buat blog, cara nak tarik hati pengiklan Nuffnang, macam mana nak banyakkan trafik dan macam-macam lagi. Kitty suka singgah atau buat blogwalking. Mana yang relevan, Kitty akan gunapakai..

3.Kandungan blog dan sasaran audiens
Kandungan blog dan tarikannya kepada audiens. Pengiklan mesti nak tahu siapa sasaran audiens... macam kita juga kan sebelum nak kahwin mesti nak tahu siapa dan bagaimana rupanya calon suami ataupun bakal isteri kan?.. Mana boleh main cekup dan tangkap muat aje...hehehe..

4. Penulisan yang ringkas
Ini sekadar pandangan Kitty sebabnya penulisan yang berjela-jela, jemu nak baca. Orang sekarang nak cepat, kalau boleh straight to the point. Jika boleh diselitkan humor lagi bagus..

5. Create curiosity pada tajuk
Heading yang bagus buat orang tertanya-tanya dan ingin tahu... Bikin gempak tapi mesti relevan dengan isi.

6. Promote, promote and promote
Pada Kitty yang ini memang sangat, sangat, sangat penting. Kena rajin promote blog terutamanya blog baru macam Kitty.. Bila ada entri baru, lima tempat ni Kitty mesti promote di facebook, innit Nuffnang, ping busuk, blogged.my dan blogr.my... (sorrylah Kitty masih tak pandai-pandai lagi nak buat link dengan web page ni..)

7. Post satu atau dua entri setiap hari..
Blog baru macam Kitty kena rajin sikit sebab orang belum kenal. Biasanya Kitty akan post sebelum jam 9 pagi. Sebelum tu, Kitty akan kaji trafik. Selalunya antara jam 9 ke 11 pagi trafik Kitty meningkat berbanding waktu lain, mungkin masa ni ramai yang dah settle di tempat kerja dan ada masa lawat blog..

8. Setiap entri mesti ada gambar
Gambar penting, mampu tarik perhatian. Kitty akan pastikan setiap entri ada gambar bersesuaian. Gambar buat rekaletak (layout) kita tampak menarik. Kitty ikut konsep majalah. Kadang-kadang kita beli majalah bukan saja kerana kandungannya tapi juga gambar-gambar yang ada di dalamnya...

Setakat ini itulah saja tips-tips yang dapat Kitty kongsikan... Rasanya bukan tips-tips baru. Ramai blogger yang sudah bercerita hal yang sama. Bagaimanapun, harap ia boleh membantu... Jika ada rakan blogger yang ingin berkongsi pandangan, Kitty amat alu-alukan...Kalau Suka LIKE le..

1 comment:

  1. Thanks for the tips!
    Teruskan menulis ye.
    Just one thing, mungkin kalau u ada chatbox lebih ok. Sebab senang blogger nak tinggalkan jejak di blog u nanti.

    *just my 2 cents*

    ReplyDelete

Menarik di PING BUSUK

Free blog ping