Free blog ping

Monday 19 November 2012

Freezer meals: 20 Minutes Family Meals!


Ini dia stok freezer meals Kitty...

Semuanya bermula sekembalinya adik perempuan Kitty daripada Tanah Suci 6 November lalu. Kami sekeluarga berpakat membuat kenduri doa selamat pada malam yang sama dengan menjemput jiran-jiran, jemaah surau dan keluarga terdekat. Kebiasaannya apabila buat majlis makan-makan, Kitty suka masak sendiri tapi kali ini Kitty order saja Nasi Ambeng daripada Kak Sariah yang berniaga gerai makan di Teluk Panglima Garang, Klang.

Nasi Ambengnya memang sedap. Cukup serba-serbinya dengan lauk pilihan (Kitty pilik ayam masak kicap dan ayam masak merah), sayur campur, mi goreng, ikan masin, serunding, kacang tanah dan nasi putih. Mulanya Kitty fikir nak bungkus-bungkus aje tapi hubby kata, elok buat hidang. Bagus juga cadangan hubby tu. Bukannya apa, selalunya bila beli nasi ambeng, tiga bungkus aje sudah cukup kami sekeluarga 6 orang. Kalau beli empat bungkus mesti berbaki. Kitty memang tak suka bab bazir-membazir ni...

Memang Kitty dah agak... mesti banyak lebih. Order untuk 80 orang tapi nasinya saja dua termos besar... Begitu juga dengan lauk-pauk dan makanan lain... Esoknya mulalah Kitty pening kepala nak buat macam mana dengan nasi yang berlebih-lebih tu... Itu pun sebahagiannya sudah Kitty bungkus sekali dengan lauk-pauk untuk bekal saudara-mara bawa pulang... tapi masih lagi banyak yang berbaki..

Kitty terfikir untuk frozen atau disejukbekukan... Kitty pek dalam plastik dan letak semuanya dalam freezer. Untuk lihat bagaimana keadaan makanan setelah disejukbekukan... tidak menghampakan. Kitty keluarkan nasi yang ingin dimakan dan biarkan pada suhu bilik, lepas tu Kitty masukkan dalam periuk nasi. Nasi bila disejukbeku, ia agak kering sikit. Jadi, Kitty letakkan sedikit air dan biarkan ia panas. Nasinya elok dan tak soggy. Malah boleh bertahan sehingga ke petang dan masih lagi elok keesokkan paginya..

Cuma bila nak disejukbeku, nasi tu perlulah dimasak sedang elok. Jika nasinya lembik memang tak elok untuk disimpan. Nasi lembik yang berlebih boleh juga disejukbeku, boleh buat cucur nasi...

Udang telur dan sambal udang petai ni stok terbaru yang Kitty buat semalam..

Itulah permulaannya bagaimana Kitty mula buat freezer meals. Rupa-rupanya freezer meals ni bukanlah sesuatu yang asing di Barat.Dah lama mereka buat... Masa awal tahun 90an dulu pun Kitty pernah juga buat freezer meals ni... Sabtu atau Ahad Kitty guna untuk masak 5-6 jenis resipi dan letak dalam freezer. Cumanya masa tu Kitty guna bekas plastik. Yang agak leceh sebab nak kena defrost dulu... itu yang ambil masa. Masa tu tak terfikir pulak cara terbaik untuk defrost kannya...

Bila dah jumpa cara terbaik untuk defrost, Kitty rasa sangat berbaloi. Dalam stok freezer Kitty ada sambal udang petai, udang goreng telur, beriyani daging, ikan pelata sambal cili padi, kari ayam, sotong kicap, ayam masak kicap, ayam masak merah, sup ayam dan untuk pencuci mulut, Kitty ada pengat pisang dan serawa durian.

Bila nak makan, keluarkan saja dari freezer dan didihkan dalam air selama 15 ke 20 minit. Siap. Jimat masa. Jimat tenaga dan jimat wang. Bila letak dalam magkuk hidang anak-anak tak tanya pun ini lauk masak bila. Yang selalu Kitty tanya, malam ni nak makan apa? Pilih aje menu yang ada. Panaskan dan hidang. Kalau nak tambah, setakat goreng sayur simple-simple. Mudah dan banyak membantu Kitty...

Senarai freezer meals yang Kitty tulis di white board... lengkap dengan cara memasak lagi...  Cara masak freezer meals untuk breakfast lain ye....


Kalau Suka LIKE le..

2 comments:

  1. Tq...sgt membantu

    ReplyDelete
  2. Ada juga terfikir mau freeze food mcm Kari ayam, ayam masak kicap etc. Idea guna foil for storage sgt brilliant. Suda jmp post ni,mmg yakin la akan mau buat. Thanks for sharing!

    ReplyDelete

Menarik di PING BUSUK

Free blog ping