Free blog ping

Saturday 19 October 2013

Popia Goreng Pisang



Ini dia.. seketul je yang tinggal dan sempat diambil gambar...

Salam.
Lately ni, bab makan-makan ni kitty banyak sangat terpengaruh dengan rancangan Foodtruck ataupun Streetfood yang disiarkan Unifi. Banyak idea-idea mempelbagaikan makanan yang boleh dicedok dan diadaptasikan kepada makanan tempatan. So, pagi ni kitty cubalah buat sarapan popia goreng pisang.

Masa balik Jengka, Aidil Adha lalu, emak kitty bekalkan pisang abu yang hampir masak. Sudah beberapa hari pisang abu tu terletak saja dalam bekas tak disentuh-sentuh. Nak buat cekodok, dah jemu. Pisang rebus, anak kitty tak lah pula berapa lalu. Kebetulan, kitty baru je beli kulit popia. Apalagi, mula fikir apa nak buat. Pagi ni untuk breakfast, terhasillah popia goreng pisang.

Nak buatnya senang aje.. Di sini kitty share kan bahan-bahannya...


Popia Goreng Pisang

Pisang (beberapa biji, kalau besar belah dua...)
Kulit popia
Sedikit kelapa parut campur dengan secubit garam
Gula merah atau brown sugar
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:
1. Pisang dibuang kulit dan jika besar dibelah dua.
2. Ambil sekeping kulit popia, letakkan sedikit kelapa parut, brown sugar dan kemudian pisang. Balut seperti menggulung popia. Kitty suka letak kelapa banyak sikit, baru terasa ummphnya.
3. Goreng sehingga kekuningan dan garing.

p.s Teramatlah senang membuatnya. Anak lelaki kitty suruh patenkan resipi ni tapi kitty kata, tak payah. Kongsi saja idea ini dan sesiapa yang ingin mencuba, silakan dan tak perlu minta izin. Bagi yang nak copy n paste resipi tu... tolonglah sertakan linknya sekali ye...

Satu lagi, popia goreng pisang ni sedap juga dimakan dengan madu. Tapi jangan letak brown sugar. Drizzle je madu tu selepas digoreng... Kitty dah cuba, sedap juga rasanya....



Kalau Suka LIKE le..

No comments:

Post a Comment

Menarik di PING BUSUK

Free blog ping