Free blog ping

Tuesday 3 July 2012

Udang Butter Prawns

Percubaan ketiga... menjadi..


Assalamualaikum dan salam Selasa yang ceria...
Sebenarnya sudah lama Kitty teringin nak buat sendiri Udang Butter Prawns ni.. Sudah juga mencuba beberapa kali tapi masih juga tidak menjadi nak buat flossnya. Pertama kali buat, macam telur dadar je.. kali kedua ada lah berjurai-jurai tapi kasar-kasar.. dan rasanya ini percubaan ketiga, barulah nampak macam Butter Prawns yang Kitty dan keluarga suka makan di Restoran Mohd Chan tu... Itupun setelah jenuh singgah kat Youtube Chef Peter Pang dan juga jalan-jalan di beberapa blog seperti blog Chef Kamarul.

Rupanya taklah susah sangat nak buat Butter Prawns ni... Hanya perlu tahu teknik nak buat floss tu je... yang lain kira kacang je.. Sesiapa yang nak cuba buat Butter Prawns.. Kitty kongsi resipinya di sini.

Butter Prawns
Resipi: Chef Kamarul

Bahan-bahannya:
8 ekor udang besar (Kitty guna udang yang sederhana besarnya... itu aje yang ada)
2 biji kuning telur pukul sedikit (Kitty guna tiga...nak banyak floss lah katakan..hehehe..)
4 biji cili padi dipotong-potong (keluarga Kitty suka pedas, so Kitty gandakan...)
1 tangkai daun kari
3 sudu besar butter + 2 sudu besar
1 cwn susu cair
1sudu besar bawang merah dicincang (Kitty tak letak)
1 sudu kecil bawang putih (Kitty guna 3 ulas)
1 sudu besar minyak masak + untuk menggoreng
perasa - sedikit garam dan gula

Caranya:
 Langkah pertama: Untuk membuat flossnya. 
1. Panaskan kuali, masukkan 3 sudu besar butter dan 1 sudu besar minyak bagi mengelak butter menjadi hitam. 
2. Menggunakan senduk bulat, buat putaran pada minyak dan tuangkan kuning telur dari atas (nampak macam bertali) dan terus buat putaran pada minyak tadi sehingga kuning telur habis. Teruskan berputar sehingga kuning telur berbuih dan nampak kekuningan. Angkat, tapis dan tekan-tekan floss tadi agar sejat minyaknya. Ketepikan.
Langkah kedua:
1. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kuning keemasan, angkat dan tapis.
Langkah ketiga:
1. Panaskan 2 sudu besar butter, masukkan bawang merah dan bawang putih, cili padi dan daun kari. Perasakan dengan garam dan gula dan tuangkan susu cair. Tunggu hingga agak pekat dan masukkan udang. Gaul rata dan agak kering. Angkat, letakkan dalam pinggan dan taburkan floss tadi. Siap.

PS: Memang enak.. sebabnya anak Kitty tak henti-henti duk buka tudung saji curi-curi makan flossnya... Hidangan ini untuk sajian buka puasa hubby Kitty semalam...

Simple je untuk buka puasa hubby... tumis bayam dan udang butter prawns..


Kalau Suka LIKE le..

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Menarik di PING BUSUK

Free blog ping