selama dua minggu buat agar-agar tak ada pun semut yang datang menjengok... ingatkan boleh buat dengan aman namun begitulah..apabila bau manis memanggil-manggil, satu gerombolan datang. berduyun-duyun. nasib baiklah terik mentari membuat san semut pun tak tahan nak menjemurkan diri...
beginilah bila dah duduk bandar, nak menjemur agar-agar ni memang mencabar.. gunapakai je lah apa yang ada. kalau di kampung bolehlah jemur atas pokok pagar rumah ataupun tegakkan kayu kaki tiga dan letakkan dulang atasnya...
tapi sekarang mana nak jumpa batang kayu untuk buat tempat jemur macam tu?.. dulu-dulu rasanya orang kampung gunakan batang ubi kayu... panorama seperti ini boleh dilihat menjelang hari raya.. dulu-dulu bila nak buat kuih kena jemur bahan-bahannya dulu - tepung, tepung beras dan sebagainya.. nak buat bahulu pun guna sabut kelapa. sebelum boleh guna, sabut tu kena jemur dulu.
tempat menjemur paling praktikal.. tapi macam mana semut boleh naik sampai sini? gigih sungguh semut-semut tu berusaha untuk mendapatkan makanannya...
yang purple perisa keladi |
kak sy nk tanya kenapa agar2 sy xjd?
ReplyDeletebpe hri nk kena jemur tu
sy jemur 2 hari je jd cm lembek jer
Adik @sophy yusoff. Sorilah lambat reply sibuk dgn wedding anak... Utk keringkan agar2 tu mmg amik masa sikit. Kalau time hari panas seminggu dh cukup tapi kalau tak kena jemur hari-hari sehingga betul2 kering n naik gulanya..Kalau nk jemur masa weekend aje mmg akan ambil masa lama. Takut dihurung semut pulak...mungkin boleh simpan dlm peti ais kut sementara nk tunggu minggu berikutnya...
Deletesy punya agar2 xjd la kak...
ReplyDeleteamek mase brape lama nk jemur ni?
sy jemur week end je sbb keje kn..
pastu agar2 sy jd lembek nipis n lekat dekat paper yg sy pakai tu..
bpe hri nk jemur kak lau 2hri ok ke
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete