Kantonis Ee Mee yang ringkas.. |
Bila sudah tiada selera, mulalah kepala berfikir nak buat apa. Semasa beli barang dapur itu hari Kitty ada beli sebungkus Ee mee (Claypot Ee Mee). Sengaja sedia untuk masa-masa macam ni... Buat Kantonis Ee Mee lah... Lagipun semua bahan-bahan dah ada.. Senang saja nak buatnya.. Jika ada yang ingin mencuba, ini resipinya:
Bahan-bahannya:
Sebungkus Ee mee (cukup untuk makan lima orang)
4 ulas bawang putih (diketuk dan cincang halus)
3 batang park choy (potong anggaran satu inci dan asingkan batangnya)
5 biji telur
10 ekor udang sederhana besar
1 atau 2 kiub ayam (Kitty guna kiub ayam Maggi)
garam secukup rasa
6 cawan air
minyak untuk menumis
2 sb tepung jagung
sedikit lada sulah (ikut suka tapi Kitty tak letak pun)
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih dan kacau sehingga naik baunya.
2. Masukkan air dan biarkan sehingga hampir mendidih sebelum dipecahkan telur ke dalamnya.
3. Masukkan kiub ayam, batang park choy, garam dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Biarkan menggelegak.
4. Akhir sekali masukkan udang dan daun park choy tadi.
5. Cara menghidangnya: Letakkan sekeping Ee Mee dalam mangkuk dan tuangkan kauhnya tadi. Siap. Enak dimakan bersama cili padi potong dan kicap.
Resipi yang mudah, ringkas, menyelerakan dan kenyang dimakan. Itulah hidangan makan malam Kitty sekeluarga malam tadi...
sedapnyer........mengiurkan
ReplyDelete